Scouting Naaldwijk, de Sint-Laurentius- en Miriamgroep, is een bloeiende vereniging die al honderd jaar een vrijetijdsbesteding biedt aan jongeren. Wat in 1910 begon als katholiek jeugdwerk van de Sint-Adrianusparochie is een eeuw later uitgegroeid tot een van de tien grootste verenigingen binnen Scouting Nederland, met meer dan 200 jeugdleden en bijna 100 vrijwilligers.

Groepsfoto Scouting Naaldwijk

Wat is scouting?

Scouting biedt kinderen en jongeren vanaf 5 jaar een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontplooiing zijn hierbij centrale thema’s.

Scouting biedt kinderen, ongeacht huidskleur, geloof, beperking, of politieke overtuiging, een veilige en leerzame speelomgeving.

Wereldwijd telt scouting 32 miljoen leden en bestaat al 100 jaar.

Verder over scouting:
• Scouting is een vereniging met een missie
• Scouting biedt jeugd plezier, uitdaging en structuur
• Scouting maakt jongeren maatschappelijk actief
• Scouting leert kinderen wat respect, zelfstandigheid en samenwerken betekent
• Scouting werkt preventief

Zie verder de website van Scouting Nederland: www.scouting.nl

Groepen bij Scouting Naaldwijk

De kinderen zijn bij Scouting Naaldwijk verdeeld over 14 groepen, elk met een eigen leidingteam. Het spelaanbod kan op die manier worden afgestemd op de wensen van de leeftijdsgroep.

Groepen zijn ingedeeld in zgn. speltakken, die Scouting Nederland voorschrijft. Elke speltak is te herkennen aan een eigen kleur blouse en een eigen invulling van de opkomsten.

Bij de jongere kinderen draait het om het spel en het avontuur. Ze spelen samen in verschillende avonturen en leren op die manier samen te werken en te spelen. Hun fantasie wordt geprikkeld door de vele kleurrijke figuren die ze op hun pad tegenkomen.

Naarmate de leden ouder worden, verandert ook het spelaanbod. Samenwerking blijft een grote rol spelen, maar de scouts leren ook op eigen benen te staan. Zelf op pad, een eigen potje koken en na verloop van tijd ook zelfstandig programma’s maken.

Naarmate de kinderen ouder worden, neemt de begeleiding af en de zelfstandigheid toe.

Activiteiten

Elke groep heeft een wekelijkse opkomst. Voor de onderbouwgroepen (tot en met tien jaar) is dat op zaterdagmiddag, de bovenbouwgroepen hebben een eigen vaste doordeweekse avond. De leiding biedt anderhalf uur een gezellig en veilig programma.

Aan het eind van het seizoen gaan de groepen op kamp. Voor de allerjongste leden blijft het kamp beperkt tot een of twee nachten. De overige leden gaan een hele week. Onderbouwgroepen slapen ergens in Nederland in een blokhut, oudere leden trekken eropuit in tenten. De oudste leden gaan zelfs op kamp in het buitenland.

Signatuur

Onze vereniging heeft een rooms-katholieke signatuur. Dat is onder andere zichtbaar wanneer jaarlijks de palmpaasstokken worden gemaakt of als voorafgaand aan het kamp een kampviering wordt bijgewoond.
Ook kinderen die niet katholiek zijn, zijn van harte welkom bij Scouting Naaldwijk. Wel wordt aan iedereen gevraagd om de identiteit van de vereniging te erkennen en te eerbiedigen.

Een nieuwe eeuw

Scouting is in de eenentwintigste eeuw nog altijd een organisatie die jongeren een eigentijds programma weet te bieden. Samenwerken, avontuur, respect en ontplooiing staan nog steeds centraal, maar er wordt een modernere invulling aan gegeven. Vanzelfsprekend blijven echte ‘scoutingactiviteiten’ als kamperen en pionieren een rol spelen, maar die worden moeiteloos gecombineerd met sms- en gps-spelen.

Zolang scoutingleden die uitdagingen aan blijven gaan, kan Scouting Naaldwijk moeiteloos een nieuwe honderd jaar mee.